23.4. — 28.4.2024

MUSICAGORITIENSIS

4. InternationalMusic Competition

MUSICA GORITIENSIS

Žirija

Umetniški vodja prof. Alessandra Schettino

predsednik žirije / presidente giuria / president of the jury

Stefano Zanchetta - Italija

Benečan Stefano Zanchetta je študiral violino pri prof. Siriu Padovanu na konservatoriju B. Marcello v Benetkah. Z odliko je diplomiral iz violine in viole ter istočasno študiral klavir in kompozicijo. Izpopolnjeval se je na Mozarteumu v Salzburgu pri prof. Sandorju Veghu, študij komorne glasbe pa pri prof. Antoniu Janigru. V Triu z Mariom Brunellom in Massimom Somenzijem je prejel prestižne nagrade na priznanih tekmovanjih, kot so tekmovanje komornih zasedb v Parizu in prestižno mednarodno tekmovanje za komorne zasedbe v Colmarju. Na tekmovanju Auditorium 1978, ki ga je razglasila državna radio televizija RAI, je bil izbran kot edini violinist in nagrajen z neposrednim radijskim prenosom violniskega recitala v turinskem Avditoriju. Pet let zaporedoma je na violinskih revijah v Vittoriu Venetu prejel več prvih nagrad. Poleg poučevanja na Konservatoriju v Benetkah, se je uveljavljal kot violinist in koncertiral v najpomembnejših koncertnih dvoranah in teatrih po svetu kot npr. v Carnegie Hall v New Yorku, v dvorani Tchaikovsky v Moskvi ter na Japonskem, Avstraliji, Kitajski, Južni Ameriki, ZDA, Novi Zelandiji in po celi Evropi ter srednjem vzhodu. Kot koncertni mojster je sodeloval v orkestru Gledališča La Fenice v Benetkah, v orkestru državnega radia in televizije RAI v Rimu, v simfoničnem orkestru iz Aquile v Abrucih, v orkestru gledališča v Trevisu, v deželnem orkestru iz Vidma, v mladinskem italijansko-slovenskem orkestru, ter kot solist v italijanskem godalnem orkestru, ki ga je vodil Mario Brunello. Zanimanje za glasbo iz 20. stoletja ga je privedlo do izvajanja glasbenih del A. Berga, K. Weilla, R. Zandonaia, Schnittkov koncert, itd. V okviru baročne glasbe je sodeloval z orkestri I Virtuosi di Roma, A. Vivaldi iz Benetk, ki ga je ustanovil njegov profesor Sirio Piovesan, i Sonatori della Gioiosa Marca s Cecilio Bartoli v dvorani Musikverein na Dunaju. Snemal je za založbe Erato, s Claudiom Scimonejem in I Solisti Veneti, Decca, Cpo iz Berlina, Divox, Phone, Denon in druge. Na željo maestra Claudia Abbada je bil član prvih violin prestižnega orkestra festivala v Lucerni in v tem sestavu sodeloval na številnih koncertih v Musikvereinu na Dunaju s solistom Mauriziom Pollinijem. Kot član žirije sodeluje v različnih violinskih tekmovanjih, kot npr. Postacchini v Markah, Vittorio Veneto, Treviso in druga. Pred kratkim je objavil 12 etud za violino ter 4 skladbe za violino in klavir po romanu “Città invisibili” Itala Calvina. V kratkem bo tudi objavljeno delo Paganiniana za violino solo. Leta 1980 je začel s poučevanjem violine na konservatoriju B. Marcello v Benetkah in veliko število dijakov, ki je diplomiralo pod njegovim mentorstvom, ima sedaj pomembne vloge v prestižnih simfoničnih orkestrih in komornih zasedbah. Zvest violinski tradiciji njegovega mentorja Siria Piovesana (ki beneški šoli združuje madžarsko J. Hubaya in E. Zathureszkija), je upoštevan kot edini dedič te šole, katere želi nadaljevati dragoceno poučenje.


Volodja Balžalorsky - Slovenija

Violinist Volodja Balžalorsky je za svoje umetniško delovanje prejel več mednarodnih nagrad kot so Independent Music Award, Independent Vox Pop Music Award, Hollywood Music in Media Award 2009, Inland Empire Music Award, Ontario Independent Music Award-Best International Artist 2007.  Je tudi dobitnik Bettetove nagrade za leto 2006, ter dobitnik Specialne nagrade organizaciskega glasbenega komiteja mednarodnega tekmovanja na Kanarskih otokih v Tenerifah – The Canary Islands International Song Contest7th Edition – 2007, v kategoriji Interpretacija- instrumentalno: nagrada za najbolšo interpretacijo z izvedbo sonate Cesarja Francka v A Duru v Duu s pianistom Hinkom Haasom. Volodja Balžalorsky je tudi nominiran za The Los Angeles Music Award 2007-Classical.

Volodja Balžalorsky doma in v tujini nastopa kot solist in komorni glasbenik. S številnimi koncerti in snemanji za različne radijske in TV postaje v Evropi in ZDA, si je Volodja Balžalorsky ustvaril sloves violinista izbrušene tehnike, bogatega tona in prefinjene muzikalnosti. Redno nastopa na mednarodnih festivalih v Bruslju, Kremsu, Bologni, Trapaniju, Ljubljani, Benetkah, Aberystwythu, Kromerižu itd.

V sezoni 2005-2006 je tudi dvakrat nastopil v Carnegie Hall v New Yorku in sicer v okviru mednarodnega koncetnega cikla A Universal Affair. Posnel je številne CD plošče-med drugim tudi LIVE kolekcijo (prve štiri plošče iz kolekcije so izšle pri znani založbi Eroica Classical Recordingsin), več oddaj za TV Slovenija.

Od 1999 do 2001 je bil koncertni mojster Freiburger Barocksolisten. Kot komorni glasbenik deluje v različnih, tudi mednarodnih komornih zasedbah. Svoje delo umetnika poustvarjalca uspešno dopolnjuje s pedagoškim delom. Že več let vodi različne mednarodne mojstrske seminarje za violino   – Grožnjan, Pučišča  (Hrvaška), Amalfi in Rim (Italija), Aberystwyth (Velika Britanija), Interlochen in DePauw University (ZDA). Od leta 1996 poučuje  na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je od 1.decembra 2003 redno zaposlen, od junija 2009 kot redni profesor. Od leta 1983 pa vse do leta 2020,  je v manjšem obsegu nepretrgoma poučeval tudi na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Njegovi učenci so osvojili več državnih in mednarodnih nagrad.

Volodja Balžalorsky je po končanem študiju na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri znanem pedagogu Cirilu Veroneku, študiral v Kölnu, Moskvi in na Dunaju pri slovitih profesorjih kot so Igor Ozim (diploma v Kölnu leta1980), Josef Suk, Galina Barinova in Grigorij Žislin.


Galina Buinovschi - Republika Moldavija

Galina Buinovschi, rojena leta 1950 v Kišinjevu (Republika Moldavija), je leta 1969 zaključila Posebno srednjo glasbeno šolo “Eugen Coca” v Kišinjevu. Violino je študirala v razredu M. Berihmana. Študij je nadaljevala na Moskovskem državnem konservatoriju “P. I. Čajkovski” v razredu Dmitrija Ciganova. Po diplomi leta 1974 se vrne v Moldavijo in začne pedagoško dejavnost kot učiteljica violine na Posebni srednji glasbeni šoli “Eugen Coca”. Kasneje je na isti šoli postala vodja oddelka za godala in hkrati članica komornega orkestra moldavskega radia TeleRadio. Po preoblikovanju šole “E. Coca” leta 1990 postane ravnateljica šole “C. Porumbescu” do leta 2016. Od leta 1995 do leta 2016 (21 izvedb) je vodja organizacijskega odbora Mednarodnega glasbenega tekmovanja “E. Coca”. Med njenimi številnimi odličnimi učenci in nagrajenci so: Ala Benderschi, Alexandru Ureche, Dumitrita Vieru, Dan-Iulian Drutac, Vladimir Axionov, Maria Postolache, Stefan-Gabriel Luta, Dumitru Pocitari (zmagovalec mednarodnega violinskega tekmovanja v Dubaju – velika nagrada leta 2022 in prva violina Simfoničnega orkestra Tel Aviva med letoma 2016 in 2023, in pred kratkim prva violina Dunajskega simfoničnega orkestra), Ionel Manciu (prva violina Amsterdamskega simfoničnega orkestra), Ilian Garnetz (zmagovalec mednarodnega violinskega tekmovanja “Tibor Varga” v Švici; 3. nagrada na mednarodnem violinskem tekmovanju kraljice Elizabete v Bruslju, Belgija; prva violina Simfoničnega orkestra Bamberg, Nemčija), Alexandra Conunova (zmagovalka mednarodnega tekmovanja “J. Joachima” v Hannovru, Nemčija; 3. nagrada na mednarodnem tekmovanju “P.I. Čajkovski” v Moskvi, Rusija) in še mnoge druge). Kot članica žirije je sodelovala na različnih mednarodnih violinskih tekmovanjih v Romuniji, Rusiji, Bolgariji, Moldaviji, Belorusiji in Ukrajini. Vodila je več mojstrskih tečajev v Moldaviji, Belorusiji, Bolgariji, Romuniji, na Finskem itd. Leta 2000 je prejela častno priznanje “Master of Arts”, maja 2011 priznanje “Ordinul Republicii”, avgusta 2014 pa ” National Prize”.


Helfried Fister - Avstrija

Helfried Fister, rojen leta 1952 na avstrijskem Koroškem, se je najprej glasbeno izobraževal na Koroškem državnem konservatoriju pri prof. Gustavu Mayerju. Po diplomi z najvišjo oceno je študij nadaljeval pri prof. Igorju Ozimu na Hochschule v Kölnu, kjer je bil med letoma 1978 in 1989 njegov asistent. Med letoma 1989 in 2018 je bil profesor na Koroškem deželnem konservatoriju / Avstrija, med letoma 1999 in 2017 pa je poučeval na konservatoriju “Johann Joseph Fux” v Gradcu. Na obeh konservatorijih je opravljal funkcijo vodje oddelkov za godala. Bil je tudi predsednik upravnega odbora “Koroških glasbenih šol”, pri čemer je bil v letih 1992-1998 odgovoren za razvoj sistema glasbenih šol.
Helfried Fister vodi mojstrske tečaje za violino in komorno glasbo v tujini ter je član žirije na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih za violino, violo in komorno glasbo. Kot solist in komorni glasbenik nastopa v številnih državah po celem svetu. V letih 2017-2018 je bil član razvojne skupine novoustanovljene “Gustav Mahler Private Music University Klagenfurt /Austria”, v funkciji odgovornega za zasnovo in izvajanje vseh učnih načrtov in študijskih predpisov.


Diana Mustea – Moldavija/Italija

Diana Mustea izhaja iz družine glasbenikov in je začela s študijem violine pri petih letih. Diplomirala je na Glasbenem liceju C. Porumbescu v Chisinauvu v Moldaviji. Študij je nadaljevala na Državni glasbeni akademiji G. Dima v Kluj-Napoku (Romunija) in diplomirala z najvišjo oceno pod mentorstvom slavnega violinista maestra Stefana Ruha, s katerim je večkrat nastopala v duu, poleg tega je igrala v prestižnem Državnem romunskem Kvartetu Transilvanija. Kot solistka je sodelovala z najvažnejšimi romunskimi in moldavijskimi simfoničnimi orkestri. Nastopala in snemala je za radio in televizijo Moldavije. V letu 2005 jo je moldavijska vlada nagradila z Nagrado za glasbo 2005. Pod mentorstvom maestra S. Accarda se je v Cremoni izpopolnjevala na Akademiji W. Stauffer, z Italijanskim komornim orkestrom pa nastopala na prestižnih koncertih v Italiji in tujini. Posnela je tudi Concerti di Palazzo Madama. Koncertira v duu in v skupini s prestižnimi komornimi zasedbami, s slavnimi glasbeniki kot Bruno Canino, Jan Talich, Gil Scharon, Atar Arad, itd. Posnela je zgoščenko Amati in concert za nizozemsko Radio-Televizijo Linburg.
Nastopala je v orkestrih gledališč S. Carlo v Neaplju, C. Felice v Genovi, Maggio Musicale Fiorentino v Firencah in z orkestrom Fundacije gledališča G. Verdi v Trstu.
Poleg koncertiranja se od leta 2006 posveča poučevanju violine na I.S.S.M. G. Puccini v Gallarateju, na Konservatoriju F. Torrefranca v Vibo Valentii in na Konservatoriju J. Tomadini v Vidmu. Trenutno je docentka violine na Konservatoriju G. Tartini in je članica orkestra Fundacije gledališča G. Verdi v Trstu.