23.4. — 28.4.2024

MUSICAGORITIENSIS

4. InternationalMusic Competition

MUSICA GORITIENSIS

Žirija

Umetniški vodja prof. Alessandra Schettino


predsednik žirije / presidente giuria / president of the jury

Vincenzo Balzani - Italija

Vincenzo Balzani je z odliko diplomiral iz klavirja na Verdijevem konservatoriju v Milanu pod mentorstvom Alberta Mozzatija. Pri štirinajstih letih je prejel prvo nagrado na tekmovanju “Ricordi” v Milanu. Pri 16 letih je prejel nagrado “Liszt” na tekmovanju “Maria Canals” v Barceloni. Pri 19 letih je prejel drugo nagrado na tekmovanju “Pozzoli” v Seregnu in prvo nagrado na tekmovanju “Città di Treviso” ter na tekmovanjih “F.P. Neglia” v Enni in “G.B. Viotti” v Vercelliju. Leta 1975, ob stoletnici rojstva Mauricea Ravela, je zastopal RAI na tekmovanju ORTF v Parizu. V svoji karieri je gostoval po vsem svetu in nastopal v prestižnih gledališčih ter na znanih italijanskih festivalih kot solist z orkestrom in v komornih zasedbah (La Scala, San Carlo, Petruzzelli, Regio di Torino, Olimpico, Festival di Bergamo e Brescia, Festival dei Due Mondi di Spoleto, Settembre Musica). Posnel je številne radijske in televizijske posnetke ter plošče z glasbo Scarlattija, Mozarta, Hummla, Beethovna, Chopina (celotni študiji op. 10 in op. 25), Rossinija – Liszta, Schuberta – Liszta in Debussyja.Od leta 1973 je bil med letoma 1973 in 1995 vodja klavirja na konservatoriju v Piacenzi, med letoma 1996 in 2016 pa na konservatoriju v Milanu. Redno ga vabijo v žirije mednarodnih tekmovanj (G.B. Viotti, Rina Sala Gallo, Pozzoli, London, Madrid, Čajkovski junior, Kurashiki, Takamatsu, Parnassos, Monterrey, Hummel, Shenzhen) ter na mojstrske tečaje in konference po vsem svetu. Že nekaj časa združuje svoje koncertne in pedagoške dejavnosti z organizacijskimi. Trenutno je umetniški vodja mednarodnih tekmovanj “Città di Cantù” in “Valsesia Musica” ter tekmovanj, namenjenih mladim talentom, “Pianotalents” v Milanu, “Monterosa – Kawai” v Varallu, “Tadini International” v Loveru in tekmovanja” Champion’s Keyboard Piano Competition Online”. Od leta 2010 je umetniški svetovalec prestižnega tekmovanja “Pozzoli” v Seregnu, od leta 2012 do 2020 pa tudi tekmovanja “Pozzolino”. Leta 2009 je ustanovil društvo Pianofriends, katerega je tudi Umetniški vodja. Predseduje združenje PianoIn v Milanu. Od januarja 2018 ga redno vabijo na koncerte, seminarje in mojstrske tečaje v najpomembnejše dvorane Republike Kitajske in v Hongkong, kot predstavnika klavirjev “Yangtze River Grand Piano”. S podjetjem “Parsons Limited” iz Hongkonga sodeluje pri pomembnem izobraževalno-glasbenem projektu za otroke.


Luca Trabucco - Italija

Luca Trabucco, rojen v Salernu leta 1970, je začel študij glasbe na konservatoriju v Genovi pri Claudiu Proiettiju (klavir) in Adelchiju Amisanu (kompozicija). Izpopolnjeval se je na “Accademia Incontri” v Imoli pri Lazarju Bermanu, Alexandru Lonquichu, Borisu Petrušanskem, Riccardu Risalitiju in Pieru Rattalinu. Zmagovalec številnih mednarodnih klavirskih tekmovanj (Benetke, Treviso, Viotti-Valsesia, New Orleans idr.), je nastopal po vsej Evropi, Združenih državah Amerike, na Bližnjem in Daljnem vzhodu ter posnel številne posnetke in plošče, med katerimi je tudi več del, napisanih namenoma zanj. Z leti se je poglobil v francoski repertoar zgodnjega 20. stoletja in v celoti zaigral dela Debussyja in Ravela, skladateljev, za katera velja za strokovnjaka. Trabucca pogosto vabijo na mojstrske tečaje in kot člana žirij mednarodnih tekmovanj. Poučuje klavir na Konservatoriju Tartini v Trstu. Leta 2020 mu je občina Marineo na Siciliji, kjer živi njegova družina, podelila mestni ključ za umetniške zasluge.


Olivier Moulin - Francija

Francoski pianist Olivier Moulin, ki ga je časopis Washington Post označil za “mladega umetnika z zrelostjo in eleganco”, je študiral pri Ericu Heidsiecku in Geryju Moutierju na Državnem višjem glasbenem konservatoriju v Lyonu, kjer je soglasno prejel prvo nagrado z odliko. Po izpopolnjevanju na isti ustanovi je šolanje nadaljeval v Avstriji na salzburškem Mozarteumu v razredu Karla-Heinza Kämmerlinga in Clemensa Hagena, kjer je magistriral z najvišjimi ocenami. Med študijem so mu svetovali tudi mojstri, kot so Aldo Ciccolini, Yvonne Loriod-Messiaen, Jacques Rouvier, Jean-François Heisser, Sergio Perticaroli…
Je dobitnik mednarodnih klavirskih tekmovanj in povabljen k sodelovanju na največjih mednarodnih festivalih: la Roque d’Anthéron, Montpellier in Radio-France, Lille Clef de Soleil, Pianos Folies v Le Touquetu, Journées Lyriques v Chartresu, Divonne, Sully-sur-Loire, La Vézère, Croisements Festival na Kitajskem, Virtuosi Festival v Braziliji, Festival Internacional de Piano En Blanco y Negro v Mehiki, Lisztomanias v Istanbulu, Motley Tulip International Arts Festival v Belorusiji, Bellapais International Festival na Cipru…
Nastopal je v prestižnih dvoranah v Franciji (Velika dvorana Radia France, Salle Gaveau, Salle Cortot, the Louvre Auditorium, operi v Lyonu in Avignonu, Cloître des Jacobins v Toulousu, Théâtre des Variétés v Monaku, Arsenal de Metz…), v Evropi (Nemčija, Avstrija, Belgija, Belorusija, Madžarska, Španija, Norveška, Portugalska, Slovaška, Švica, Turčija …), Aziji (Japonska, Kitajska, Južna Koreja, Indija, Indonezija …) in Ameriki (ZDA, Brazilija, Mehika). Njegove koncerte redno predvajata radio in televizija v Franciji in tujini. Olivier je leta 2014 debitiral v ZDA na francoskem veleposlaništvu v Washingtonu, kjer je imel recital, posvečen Rameauu, Debussyju in Ravelu.
Sodeloval je tudi z več orkestri: Orchestre National de Metz, Ensemble Orchestral de Montbéliard, Filharmoničnim orkestrom iz Wuhana (Kitajska), Camerata de Coahuila (Mehika)… Njegova strast do komorne glasbe mu je omogočila, da si je oder delil s številnimi umetniki, kot so David Guerrier, kvartet Fine Arts, solisti Filharmoničnega orkestra Radia-Francija, Bertrand Chamayou, Jérôme Dorival… Eva Ruggieri ga je povabila tudi v Ženevo in Chartres, kjer je sodeloval na konferenci/koncertih, posvečenih življenju Frederica Chopina. Njegova prva samostojna zgoščenka, posvečena Franzu Lisztu, je izšla oktobra 2011 pri francoski založbi AmeSon/Outhere.
Olivier Moulin je profesor klavirja na konservatoriju v Nancyju (Francija) in predsednik mednarodnega klavirskega tekmovanja v Epinalu. Redno vodi mojstrske tečaje v Evropi, ZDA, Mehiki, na Japonskem, Kitajskem, itd. in je povabljen kot član žirije na številnih mednarodnih klavirskih tekmovanjih, kot so : Istanbul, Porto Santa Cecilia, Skrjabin v Grossetu, Mednarodno klavirsko tekmovanje Sviatoslava Richterja.


Agnieszka Przemyk-Bryła – Poljska

Pianistka, komorna glasbenica, pedagoginja, habilitirana doktorica glasbenih umetnosti, izredna profesorica na katedri za klavir Univerze za glasbo Chopin, kjer je leta 2004 z odliko diplomirala v klavirskem razredu Alicje Paleta-Bugaj in komornem razredu Krystyne Borucińske. Od leta 2020 je prodekanja Oddelka za instrumentalne študije na svoji matični univerzi.
Nagrajenka državnih in mednarodnih klavirskih tekmovanj, med drugim je prejela 1. nagrado na Klavirskem tekmovanju Fryderyk Chopin v Varšavi (2000). Prejela je častno priznanje na tekmovanju Estrada Młodych v okviru 35. poljskega klavirskega festivala v Słupsku (2001); finalistka mednarodnega klavirskega tekmovanja “Sergej Rachmaninov” v Morconu (2003); dobitnica druge nagrade na 3. mednarodnem klavirskem tekmovanju “Andrea Baldi” v Bologni (2013). Dvakratni štipendist ministra za kulturo in nacionalno dediščino ter prejemnik drugih prestižnih štipendij.
Udeležila se je številnih mojstrskih tečajev pod vodstvom umetnikov in pedagogov, kot so Andrzej Jasiński, Marek Mizera, Jerzy Godziszewski, Oxana Yablonskaya, Jacques Rouvier, Sergio Perticaroli, Hiroko Nakamura, Karl-Heinz Kämmerling, Arie Vardi, Dominique Merlet, Alexei Nasedkin, Evgeny Mogilevsky, Vera Gornostaeva, Lee Kum-Sing in Nikolai Demidenko. Nastopila je v številnih poljskih mestih (vključno s sedmimi filharmoničnimi dvoranami) ter v priznanih koncertnih dvoranah v Avstriji, Azerbajdžanu, na Kitajskem, Češkem, Finskem, v Nemčiji, Italiji, na Japonskem, v Južni Koreji, na Švedskem, v Švici in ZDA. Sodelovala je z dirigenti, kot so Łukasz Borowicz, Rafał Janiak, Monika Wolińska, Sławek A. Wróblewski, Tadaaki Otaka, Daisuke Soga in Jiří Petrdlík. Vodila je mojstrske tečaje za pianiste na Poljskem, v Azerbajdžanu, na Kitajskem, v Italiji, Tuniziji in ZDA.
Leta 2014 je skupaj s Konstantyjem Andrzejem Kulko in Tomaszom Strahlom za založbo DUX posnela vsa komorna dela Fryderyka Chopina. Album je prejel nagrado Excepcional španske revije Scherzo in bil nominiran za nagrado Fryderyk. Poleg tega je umetnica sodelovala pri snemanju dveh zgoščenk v okviru serije Saxophone varie (vol. 2 in vol. 3, nominirana za nagrado Fryderyk) s saksofonistom Pawlom Gusnarjem; leta 2018 je ob stoletnici neodvisnosti Poljske skupaj s Tomaszom Strahlom posnela za založbo Chopin University Press sonate za violončelo Zygmunta Stojowskega in Ludomirja Różyckega. Album je leta 2019 prejel nagrado Fryderyk v kategoriji Album leta – komorna glasba.
Poleg tega je Agnieszka Przemyk-Bryła leta 2014 izdala knjigo “Sonata w twórczości” Siergieja Rachmaninowa (Toruń 2014).


Mirella Petrova – Bulgarija/Nemčija

Mirella Petrova se je rodila v Bolgariji in se je začela glasbeno izobraževati pri petih letih v glasbeni šoli “Professor Veselyn Stoyanov”, v rodnem mestu Russe. Dve leti pozneje je debitirala na koncertu s Filharmoničnim orkestrom Russe z izvedbo Haydnovega klavirskega koncerta v C-duru. Leta 1992 se je preselila v Dresden, kjer je študirala pri profesorju Detlefu Kaiserju na Visoki šoli za glasbo “Carl Maria von Weber”. Po uspešno opravljenih izpitih za pianistko in pedagoginjo je z odliko zaključila podiplomski študij klavirja in podiplomski študij komorne glasbe pri profesorju Kaiserju in Petru Brunsu. Kot umetnica se je izpopolnjevala na mednarodnih mojstrskih tečajih pri Mikhailu Wosskressenski, Klausu Hellwigu, Karlu-Heinzu Kammerlingu, Detlefu Krausu, Petru Roselu, Elzi Kolodin, Christianu Zachariasu, Jacquesu Rouvierju in Lazarju Bermanu. Svoje znanje o skladanju pesmi je nadgradila tudi s sodelovanjem z Olafom Bärjem, Gertrudo Geissler in Semjonom Skiginom. Mirella Petrova je prejela številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot so tekmovanje Usti nad Labem na Češkem, Maria Canals v Barceloni v Španiji in Konzerteum v Markopoulu v Grčiji. V letih 1999-2000 je prejela nagrado DAAD in štipendijo Carla Marie von Webra za glasbo, ki jo podeljuje Fundacija za umetnost in kulturo. Petrova je nastopila na festivalih, kot so Riga Music Festival v Latviji, Schleswig-Holstein Music Festival in Ruhr Piano Festival v Nemčiji ter Apollonia Festival of Arts, Varna Summer in March Music Days v Bolgariji. Njena kariera je dokumentirana s številnimi radijskimi in televizijskimi posnetki. Kot solistka je gostovala pri dirigentih, kot so Jörg-Peter Weigle, Naoshi Takahashi, Ivan Wulpe in Aleksej Izmirliev. Poleg solističnih koncertov, se intenzivno posveča komorni glasbi na različnih področjih, vključno s klavirskim duom, pevskim duom in komorno glasbo z godali. Opravila je koncertne turneje v Grčiji, na Poljskem, v Bolgariji, na Češkem, v Španiji, na Japonskem in v Turčiji. Leta 2014 je kot solistka s filharmoničnim orkestrom Elbland na Saškem izdala zgoščenko z naslovom “A Wagner evening in Graupa”. Istega leta je skupaj z violinistko Sayako Kusaka in violončelistom Petrom Brunsom izvedla Beethovnov trojni koncert. Spomladi leta 2015 je ta trio ponovno zaigral Trojni koncert s predsedniškim simfoničnim orkestrom v Ankari v Turčiji. Poleg bogatega koncertnega udejstvovanja Mirella Petrova od leta 1997 poučuje klavir in komorno glasbo na Visoki šoli za glasbo “Carl Maria von Weber”.