27.3. — 1.4.2023

MUSICAGORITIENSIS

3. InternationalMusic Competition

MUSICA GORITIENSIS

Žirija

Umetniški vodja prof. Alessandra Schettino


Luca Trabucco - Italija

Predsednik žirije

Luca Trabucco, rojen v Salernu leta 1970, je začel študij glasbe na konservatoriju v Genovi pri Claudiu Proiettiju (klavir) in Adelchiju Amisanu (kompozicija). Izpopolnjeval se je na “Accademia Incontri” v Imoli pri Lazarju Bermanu, Alexandru Lonquichu, Borisu Petrušanskem, Riccardu Risalitiju in Pieru Rattalinu. Zmagovalec številnih mednarodnih klavirskih tekmovanj (Benetke, Treviso, Viotti-Valsesia, New Orleans idr.), je nastopal po vsej Evropi, Združenih državah Amerike, na Bližnjem in Daljnem vzhodu ter posnel številne posnetke in plošče, med katerimi je tudi več del, napisanih namenoma zanj. Z leti se je poglobil v francoski repertoar zgodnjega 20. stoletja in v celoti zaigral dela Debussyja in Ravela, skladateljev, za katera velja za strokovnjaka. Trabucca pogosto vabijo na mojstrske tečaje in kot člana žirij mednarodnih tekmovanj. Poučuje klavir na Konservatoriju Tartini v Trstu. Leta 2020 mu je občina Marineo na Siciliji, kjer živi njegova družina, podelila mestni ključ za umetniške zasluge.


Paolo Baglieri - Italija

Paolo Baglieri je klavirsko diplomo opravil z odliko na konservatoriju V. Bellini v Catanii. Študij je nadaljeval na Univerzi za umetnost Codarts v Rotterdamu in na Schola Cantorum v Parizu ter ga zaključil z najvišjimi ocenami. Na konservatoriju “E. F. Dall’Abaco” v Veroni je z najboljšimi ocenami in odliko diplomiral iz glasbenih disciplin druge stopnje. Udeležil se je mojstrskih tečajev pri Pavlu Gililovu, Francu Scaliju, Benedettu Lupu, Borisu Petrushanskyju, Vincenzu Balzaniju in Sergiu Perticaroliju.
Imenovan je “pianist, ki odlično združuje osebno vizijo s skladateljevo namero” in je zmagovalec številnih državnih in mednarodnih klavirskih tekmovanj.
V Italiji, Franciji, Belgiji, na Nizozemskem, v Španiji, Avstriji, Nemčiji, Bolgariji, Izraelu in Čilu je nastopil na več kot 500 solističnih, komornih in orkestrskih koncertih v najpomembnejših koncertnih dvoranah, kot sta Narodno gledališče v Jeruzalemu in Centrum Beeldende v Amsterdamu, Castel d’Ursel v Antwerpnu, Palazzo Biscari v Catanii, Sala Manzoni v Pistoii, Circolo Ufficiali v Bologni in številnih drugih mestih, kot so Taormina, Lucca, Rim, Torino, Verona, grad Galeazza, Salzburg, Amsterdam, Rotterdam, Pariz, Bruselj, Haifa, Madrid, Santiago de Chile.
Nekdanji učitelj na glasbenih konservatorijih v Pavii, Sieni in Brescii, je bil docent klavirja, komorne glasbe in klavirske literature na Državnem konservatoriju v Jeruzalemu v Izraelu.
Trenutno je glavni predavatelj klavirja na konservatoriju “F. A. Bonporti” v Trentu in Riva del Garda.
Vodil je mojstrske tečaje po svetu in ga redno vabijo v žirije nekaterih najpomembnejših mednarodnih klavirskih tekmovanj, kot so Mednarodno klavirsko tekmovanje Paderewski, Mednarodno klavirsko tekmovanje S. Cecilia v Portu (Portugalska), Mednarodno klavirsko tekmovanje Olga Kern (ZDA), Enschede, Campillos, Mayenne, Bruselj, Brasov, Madrid, Erevan, Clavicologne, Mednarodno klavirsko tekmovanje Malta, tekmovanje German Piano Open v Berlinu, Evrazijske glasbene igre v Astani (Kazahstan), mednarodno glasbeno tekmovanje Moscow Piano Open v Moskvi, Transilvansko mednarodno klavirsko tekmovanje v Brasovu (Romunija), Mednarodno klavirsko tekmovanje Lyon (Francija), mednarodno klavirsko tekmovanje MozARTe v Kölnu (Nemčija).
Je predsednik mojstrskih tečajev Mednarodne glasbene akademije Talent v Brescii, Državnega tekmovanja ” Scuole in Musica ” in Mednarodne glasbene nagrade “Laszlo Spezzaferri” v Veroni.


Aki Kuroda - Japonska

Po diplomi na Tokijski nacionalni univerzi za likovno umetnost je nadaljevala študij pri profesorjih Karlu-Heinzu Kammerlingu, Hansu Leygrafu in Brunu Mezzeni. Prejela je številne državne in mednarodne nagrade (French Music Competition, posebno nagrado za izvedbo sodobnega repertoarja na tekmovanju Contemporary Piano Music Competition v Španiji, Contemporary Music Competition of the Japan Society for Contemporary Music), sodelovala je na pomembnih festivalih, kot so ISCM World New Music Days, Suntory Summer Festival itd., in imela številne premierne izvedbe. Poleg dela kot pianistka, piše glasbo za televizijske oddaje in oglase ter predelave. Trenutno sodeluje s priznanimi glasbeniki, kot so dirigent Giorgio Bernasconi, Alessandro Carbonare (klarinet), Elena Casoli (kitara), Ole Edvard Antonsen (trobenta) in Quartetto Prometeo. Posebno pozornost je posvetila delom Piazzolle, kateremu so posvečeni njeni prvi solistični albumi (Japan Victor). Cenjena je ne le kot pianistka klasične in sodobne glasbe, temveč tudi kot interpretka tanga in jazza. Poleg tega je po vsem svetu slavila s snemanjem glasbe za videoigre “FINAL FANTASY X. XIII, Piano Collection”. Leta 2004 je izdala album “Tarkus & Pictures at an Exhibition”, posvečen delu Keitha Emersona. Leta 2008 je na festivalu Spazio Musica v Cagliariju izvedla novo skladbo Sylvana Bussottija “La Tastiera Poetica”. Posnela je 20 zgoščenk, zadnjo po časovnem zaporedju z naslovom “Firebird”, na kateri je posnela Stravinskega “Firebird” v transkripciji Guida Agostija ter transkripcijo Schoenbergove Kammersyphonie N.1 za klavir solo Eduarda Steuemanna, ki jo je revija BBC Music Magazine nagradila s petimi zvezdicami. Je član odbora japonskega nacionalnega združenja učiteljev klavirja “PTNA”, v okviru katerega letno organizira več kot 20 seminarjev v različnih japonskih mestih, na katerih poleg pouka za učence poučuje tudi klavirsko metodiko za učitelje klavirja na Japonskem. Vodi višji tečaj klavirja na Accademia Musicale Pescarese, njegovi učenci so zmagovalci številnih tekmovanj, med katerimi: Concorso Internazionale Valsesia Musica, Pozzoli, IBLA Grand Prize, Luciano Luciani, Concorso Internazionale Pianoforte e Orchestra Città di Cantù. Pogosto jo vabijo kot članico žirije na različna tekmovanja povezana s Fundacijo Alink-Argerich.


Azra Medić – Bosna in Hercegovina

Azra Medić, pianistka iz Bosne, je profesorica na Akademiji za glasbo v Sarajevu in koncertira kot solistka ter članica različnih komornih skupin. Študij glasbe je začela v Zagrebu in Sarajevu, kjer je diplomirala in prejela nagrado za najboljšega študenta Univerze v Sarajevu. Njena profesorja sta bila Neda Stanković (ki je študirala pri prof. Leonidu Brumbergu in Dubravki Tomšić) in Boris Kraljević (študiral je pri prof. Levu Naumovu). Po zaključenem študiju v Sarajevu je opravila magisterije na Glasbeni akademiji v Zagrebu pri prof. Đuru Tikvico (ki je študiral pri prof. Tatjani Nikolajevi in Borisu Romanovu), na Glasbeni akademiji v Kasslu pri prof. Ivanu Urwalovu ter na Glasbeni akademiji v Freiburgu pri prof. Elzi Kolodin. Med študijem je prejela veliko državnih nagrad v BIH in na mednarodni ravni v Rusiji (Moskvi), Italiji (Gorici in Rimu) in Franciji (Parizu). Opravila je mojstrske tečaje s profesorji Christopherjem Taylorjem, Lesliem Howardom, Petrom Feuchtwangerjem, Noelom Floresom, Martinom Hughesom, Rudolfom Kehrerjem, Igorjem Khudoleiem, Diane Anderson, Markusom Schirmerjem, Avedisom Kouyoumdjanom. Po diplomi leta 2012 so jo na Glasbeni akademiji v Sarajevu zaposili kot asistentko na klavirskem oddelku, kjer od leta 2015 redno poučuje. Nastopala je, kot solistka ali v komorni zasedbi, na različnih festivalih in koncertih v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Nemčiji, Švici, Austrii, Italiji, Franciji, Grčiji in na Hrvaškem. Njen obsežen in raznolik repertoar obsega dela od baročnih do sodobnih časov in vključuje renomirane Bosanske in Hrvaške skladatelje. Azra Medić je zelo predana profesorica. Redno izvaja mojstrske tečaje po glasbenih šolah in akademijah v Bosni in Hercegovini ter v tujini. Je redna članica komisij državnih in mednarodnih tekmovanj.


Mirella Petrova – Bulgarija/Nemčija

Mirella Petrova se je rodila v Bolgariji in se je začela glasbeno izobraževati pri petih letih v glasbeni šoli “Professor Veselyn Stoyanov”, v rodnem mestu Russe. Dve leti pozneje je debitirala na koncertu s Filharmoničnim orkestrom Russe z izvedbo Haydnovega klavirskega koncerta v C-duru. Leta 1992 se je preselila v Dresden, kjer je študirala pri profesorju Detlefu Kaiserju na Visoki šoli za glasbo “Carl Maria von Weber”. Po uspešno opravljenih izpitih za pianistko in pedagoginjo je z odliko zaključila podiplomski študij klavirja in podiplomski študij komorne glasbe pri profesorju Kaiserju in Petru Brunsu. Kot umetnica se je izpopolnjevala na mednarodnih mojstrskih tečajih pri Mikhailu Wosskressenski, Klausu Hellwigu, Karlu-Heinzu Kammerlingu, Detlefu Krausu, Petru Roselu, Elzi Kolodin, Christianu Zachariasu, Jacquesu Rouvierju in Lazarju Bermanu. Svoje znanje o skladanju pesmi je nadgradila tudi s sodelovanjem z Olafom Bärjem, Gertrudo Geissler in Semjonom Skiginom. Mirella Petrova je prejela številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot so tekmovanje Usti nad Labem na Češkem, Maria Canals v Barceloni v Španiji in Konzerteum v Markopoulu v Grčiji. V letih 1999-2000 je prejela nagrado DAAD in štipendijo Carla Marie von Webra za glasbo, ki jo podeljuje Fundacija za umetnost in kulturo. Petrova je nastopila na festivalih, kot so Riga Music Festival v Latviji, Schleswig-Holstein Music Festival in Ruhr Piano Festival v Nemčiji ter Apollonia Festival of Arts, Varna Summer in March Music Days v Bolgariji. Njena kariera je dokumentirana s številnimi radijskimi in televizijskimi posnetki. Kot solistka je gostovala pri dirigentih, kot so Jörg-Peter Weigle, Naoshi Takahashi, Ivan Wulpe in Aleksej Izmirliev. Poleg solističnih koncertov, se intenzivno posveča komorni glasbi na različnih področjih, vključno s klavirskim duom, pevskim duom in komorno glasbo z godali. Opravila je koncertne turneje v Grčiji, na Poljskem, v Bolgariji, na Češkem, v Španiji, na Japonskem in v Turčiji. Leta 2014 je kot solistka s filharmoničnim orkestrom Elbland na Saškem izdala zgoščenko z naslovom “A Wagner evening in Graupa”. Istega leta je skupaj z violinistko Sayako Kusaka in violončelistom Petrom Brunsom izvedla Beethovnov trojni koncert. Spomladi leta 2015 je ta trio ponovno zaigral Trojni koncert s predsedniškim simfoničnim orkestrom v Ankari v Turčiji. Poleg bogatega koncertnega udejstvovanja Mirella Petrova od leta 1997 poučuje klavir in komorno glasbo na Visoki šoli za glasbo “Carl Maria von Weber”.