21. — 25. april 2022

MUSICAGORITIENSIS

2. InternationalMusic Competition

MUSICA GORITIENSIS

Žirija

Umetniški vodja prof. Alessandra Schettino

Vincenzo Balzani - Italija

Predsednik žirije

Vincenzo Balzani je z odliko diplomiral iz klavirja na Verdijevem konservatoriju v Milanu pod mentorstvom Alberta Mozzatija. Pri štirinajstih letih je prejel prvo nagrado na tekmovanju “Ricordi” v Milanu. Pri 16 letih je prejel nagrado “Liszt” na tekmovanju “Maria Canals” v Barceloni. Pri 19 letih je prejel drugo nagrado na tekmovanju “Pozzoli” v Seregnu in prvo nagrado na tekmovanju “Città di Treviso” ter na tekmovanjih “F.P. Neglia” v Enni in “G.B. Viotti” v Vercelliju. Leta 1975, ob stoletnici rojstva Mauricea Ravela, je zastopal RAI na tekmovanju ORTF v Parizu. V svoji karieri je gostoval po vsem svetu in nastopal v prestižnih gledališčih ter na znanih italijanskih festivalih kot solist z orkestrom in v komornih zasedbah (La Scala, San Carlo, Petruzzelli, Regio di Torino, Olimpico, Festival di Bergamo e Brescia, Festival dei Due Mondi di Spoleto, Settembre Musica). Posnel je številne radijske in televizijske posnetke ter plošče z glasbo Scarlattija, Mozarta, Hummla, Beethovna, Chopina (celotni študiji op. 10 in op. 25), Rossinija – Liszta, Schuberta – Liszta in Debussyja.Od leta 1973 je bil med letoma 1973 in 1995 vodja klavirja na konservatoriju v Piacenzi, med letoma 1996 in 2016 pa na konservatoriju v Milanu. Redno ga vabijo v žirije mednarodnih tekmovanj (G.B. Viotti, Rina Sala Gallo, Pozzoli, London, Madrid, Čajkovski junior, Kurashiki, Takamatsu, Parnassos, Monterrey, Hummel, Shenzhen) ter na mojstrske tečaje in konference po vsem svetu. Že nekaj časa združuje svoje koncertne in pedagoške dejavnosti z organizacijskimi. Trenutno je umetniški vodja mednarodnih tekmovanj “Città di Cantù” in “Valsesia Musica” ter tekmovanj, namenjenih mladim talentom, “Pianotalents” v Milanu, “Monterosa – Kawai” v Varallu, “Tadini International” v Loveru in tekmovanja” Champion’s Keyboard Piano Competition Online”. Od leta 2010 je umetniški svetovalec prestižnega tekmovanja “Pozzoli” v Seregnu, od leta 2012 do 2020 pa tudi tekmovanja “Pozzolino”. Leta 2009 je ustanovil društvo Pianofriends, katerega je tudi Umetniški vodja. Predseduje združenje PianoIn v Milanu. Od januarja 2018 ga redno vabijo na koncerte, seminarje in mojstrske tečaje v najpomembnejše dvorane Republike Kitajske in v Hongkong, kot predstavnika klavirjev “Yangtze River Grand Piano”. S podjetjem “Parsons Limited” iz Hongkonga sodeluje pri pomembnem izobraževalno-glasbenem projektu za otroke.


Andreas Frölich - Nemčija

Nemški pianist Andreas Frölich je študiral pri Stefanu Askenasu, Vitaliju Margulisu v Freiburgu in Pavlu Gililovu v Kölnu. Bil je nagrajenec več mednarodnih klavirskih tekmovanj, kot so tekmovanje v Senigaliji, Finale Ligure, na Dunaju, v Milanu in številnih drugih… Koncertira na najbolj znanih prizoriščih v Evropi, Južni Ameriki, Aziji, Južni Afriki in Avstraliji ter na najpomembnejših glasbenih festivalih, kot so Rheingau Musikfestival, Schleswig Holstein Musikfestival, Salzburg, Emilia Romagna Festival, Schubertiade Roskilde in mnogi drugi po vsem svetu. Kot solist je nastopal z najbolj znanimi mednarodnimi orkestri. Snemal je za številne državne (v Nemčiji) in mednarodne radijske postaje ter izdal več kot 40 zgoščenk (številne so bile nagrajene) pri različnih založbah, kot so OEHMS CLASSICS, CPO, EMI, BMG, Divox, Signum, Fono.
Andreas Frölich je umetniški vodja in predsednik mednarodnega klavirskega tekmovanja MozArte v Aachnu, umetniški vodja mednarodnega glasbenega festivala “MozArte” in umetniški vodja koncertnega cikla “Orpheo” za mlade nagrajence v Kerkradu na Nizozemskem.
Je profesor na Hochschule für Musik und Tanz Köln-Aachen in Kalaidos Musikhochschule Zürich ter profesor na Akademiji Talent music Masters v Brescii, gostujoči profesor na mednarodni poletni akademiji Mozarteum Salzburg, na Akademiji Euro Arts, na spletni akademiji Piano Masterclass v Španiji in vodi mojstrske tečaje po vsem svetu. V zadnjih letih so njegovi študenti prejeli več kot 150 nagrad (prve in druge) na mednarodnih klavirskih tekmovanjih. Na številnih mednarodnih klavirskih tekmovanjih pogosto sodeluje kot član žirije.
Andreas Frölich je uradni Steinwayev umetnik.


Aki Kuroda - Japonska

Po diplomi na Tokijski nacionalni univerzi za likovno umetnost je nadaljevala študij pri profesorjih Karlu-Heinzu Kammerlingu, Hansu Leygrafu in Brunu Mezzeni. Prejela je številne državne in mednarodne nagrade (French Music Competition, posebno nagrado za izvedbo sodobnega repertoarja na tekmovanju Contemporary Piano Music Competition v Španiji, Contemporary Music Competition of the Japan Society for Contemporary Music), sodelovala je na pomembnih festivalih, kot so ISCM World New Music Days, Suntory Summer Festival itd., in imela številne premierne izvedbe. Poleg dela kot pianistka, piše glasbo za televizijske oddaje in oglase ter predelave. Trenutno sodeluje s priznanimi glasbeniki, kot so dirigent Giorgio Bernasconi, Alessandro Carbonare (klarinet), Elena Casoli (kitara), Ole Edvard Antonsen (trobenta) in Quartetto Prometeo. Posebno pozornost je posvetila delom Piazzolle, kateremu so posvečeni njeni prvi solistični albumi (Japan Victor). Cenjena je ne le kot pianistka klasične in sodobne glasbe, temveč tudi kot interpretka tanga in jazza. Poleg tega je po vsem svetu slavila s snemanjem glasbe za videoigre “FINAL FANTASY X. XIII, Piano Collection”. Leta 2004 je izdala album “Tarkus & Pictures at an Exhibition”, posvečen delu Keitha Emersona. Leta 2008 je na festivalu Spazio Musica v Cagliariju izvedla novo skladbo Sylvana Bussottija “La Tastiera Poetica”. Posnela je 20 zgoščenk, zadnjo po časovnem zaporedju z naslovom “Firebird”, na kateri je posnela Stravinskega “Firebird” v transkripciji Guida Agostija ter transkripcijo Schoenbergove Kammersyphonie N.1 za klavir solo Eduarda Steuemanna, ki jo je revija BBC Music Magazine nagradila s petimi zvezdicami. Je član odbora japonskega nacionalnega združenja učiteljev klavirja “PTNA”, v okviru katerega letno organizira več kot 20 seminarjev v različnih japonskih mestih, na katerih poleg pouka za učence poučuje tudi klavirsko metodiko za učitelje klavirja na Japonskem. Vodi višji tečaj klavirja na Accademia Musicale Pescarese, njegovi učenci so zmagovalci številnih tekmovanj, med katerimi: Concorso Internazionale Valsesia Musica, Pozzoli, IBLA Grand Prize, Luciano Luciani, Concorso Internazionale Pianoforte e Orchestra Città di Cantù. Pogosto jo vabijo kot članico žirije na različna tekmovanja povezana s Fundacijo Alink-Argerich.


Azra Medić – Bosna in Hercegovina

Azra Medić, pianistka iz Bosne, je profesorica na Akademiji za glasbo v Sarajevu in koncertira kot solistka ter članica različnih komornih skupin. Študij glasbe je začela v Zagrebu in Sarajevu, kjer je diplomirala in prejela nagrado za najboljšega študenta Univerze v Sarajevu. Njena profesorja sta bila Neda Stanković (ki je študirala pri prof. Leonidu Brumbergu in Dubravki Tomšić) in Boris Kraljević (študiral je pri prof. Levu Naumovu). Po zaključenem študiju v Sarajevu je opravila magisterije na Glasbeni akademiji v Zagrebu pri prof. Đuru Tikvico (ki je študiral pri prof. Tatjani Nikolajevi in Borisu Romanovu), na Glasbeni akademiji v Kasslu pri prof. Ivanu Urwalovu ter na Glasbeni akademiji v Freiburgu pri prof. Elzi Kolodin. Med študijem je prejela veliko državnih nagrad v BIH in na mednarodni ravni v Rusiji (Moskvi), Italiji (Gorici in Rimu) in Franciji (Parizu). Opravila je mojstrske tečaje s profesorji Christopherjem Taylorjem, Lesliem Howardom, Petrom Feuchtwangerjem, Noelom Floresom, Martinom Hughesom, Rudolfom Kehrerjem, Igorjem Khudoleiem, Diane Anderson, Markusom Schirmerjem, Avedisom Kouyoumdjanom. Po diplomi leta 2012 so jo na Glasbeni akademiji v Sarajevu zaposili kot asistentko na klavirskem oddelku, kjer od leta 2015 redno poučuje. Nastopala je, kot solistka ali v komorni zasedbi, na različnih festivalih in koncertih v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Nemčiji, Švici, Austrii, Italiji, Franciji, Grčiji in na Hrvaškem. Njen obsežen in raznolik repertoar obsega dela od baročnih do sodobnih časov in vključuje renomirane Bosanske in Hrvaške skladatelje. Azra Medić je zelo predana profesorica. Redno izvaja mojstrske tečaje po glasbenih šolah in akademijah v Bosni in Hercegovini ter v tujini. Je redna članica komisij državnih in mednarodnih tekmovanj.


Luca Trabucco - Italija

Luca Trabucco, rojen v Salernu leta 1970, je začel študij glasbe na konservatoriju v Genovi pri Claudiu Proiettiju (klavir) in Adelchiju Amisanu (kompozicija). Izpopolnjeval se je na “Accademia Incontri” v Imoli pri Lazarju Bermanu, Alexandru Lonquichu, Borisu Petrušanskem, Riccardu Risalitiju in Pieru Rattalinu. Zmagovalec številnih mednarodnih klavirskih tekmovanj (Benetke, Treviso, Viotti-Valsesia, New Orleans idr.), je nastopal po vsej Evropi, Združenih državah Amerike, na Bližnjem in Daljnem vzhodu ter posnel številne posnetke in plošče, med katerimi je tudi več del, napisanih namenoma zanj. Z leti se je poglobil v francoski repertoar zgodnjega 20. stoletja in v celoti zaigral dela Debussyja in Ravela, skladateljev, za katera velja za strokovnjaka. Trabucca pogosto vabijo na mojstrske tečaje in kot člana žirij mednarodnih tekmovanj. Poučuje klavir na Konservatoriju Tartini v Trstu. Leta 2020 mu je občina Marineo na Siciliji, kjer živi njegova družina, podelila mestni ključ za umetniške zasluge.