SPLETNO TEKMOVANJE

MUSICAGORITIENSIS

1. InternationalMusic Competition

MUSICA GORITIENSIS

Žirija

Umetniški vodja prof. Alessandra Schettino

Predsednik žirije

Wilfried Tachezi - Avstrija

Wilfried Tachezi je po študiju pri Richardu Krotschaku na Univerzi za glasbo na Dunaju in mojstrskem tečaju Pabla Casalsa, z Dunajskimi solisti in Avstrijskim godalnim kvartetom gostoval po Evropi, ZDA, Japonski, Južni Ameriki in vzhodnih državah. Leta 1969 je začel poučevati violončelo na salzburški univerzi Mozarteum, leta 1972 pa je postal član Capella Coloniensis Zahodnonemškega radia. Leta 1980 je postal profesor, med leti 1983 in 1997 pa je bil vodja godalnega oddelka na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Bil je gostujoči dirigent Avstrijske mladinske filharmonije, “Academie of London Mozarteum” in Moravske filharmonije. Tachezi se je izkazal s posebno sposobnostjo motiviranja mladih za igranje v orkestrih in ansamblih. To velja predvsem za orkester Pro Musica Salzburg, ki ga je ustanovil in s katerim je nastopal v Avstriji, na Češkem, Madžarskem, v Italiji, Nemčiji in Indoneziji. Med letoma 1995 in 1998 je bil direktor festivala v Gmundnu.


Federico Magris - Italija

Goričan Federico Magris je z odliko zaključil študij violončela na konservatoriju »A. Casella« v Aquili pod mentorstvom profesorja Mika Shirvanija. Izpopolnjeval se je na različnih seminarijih, ki so jih vodili priznani profesorji, kot so M. Flaksman, A. Baldovino, A. Meunier, J. Goritski, C. Ivaldi in U. Lajovic. Koncertiral je po celi Evropi kot solist in član komornih sestavov. Nastopal je v različnih koncertnih sezonah in se udeležil več glasbenih festivalov, kot so »Perugia Classico« in »Festival Barocco« v Viterbu. V Rimu je ob spermljavi Stalnega orkestra konservatorija Sv. Cililije izvedel koncert »Concerto per violoncello ed orchestra«, ki ga je zanj uglasbil Fabrizio Bastianini. Prejel je številne nagrade in zmagal na državnih tekmovanjih »Città di Barletta« in »S. Cecilia« v Neaplju. Snemal je za glasbene založbe TauKay, Tring International in Tactus. Sodeloval je z različnimi orkestri, med katerimi so Simfonični orkester iz Abrucov, Deželni orkester iz Lacija in Filharmonični orkester iz Vidma. Redno poučuje violončelo na Tržaškem konservatoriju »G. Tartini«, njegovi gojenci so bili večkrat nagrajeni na raznih mednarodnih tekmovanjih.


Igor Mitrović - Slovenija

Igor Mitrović se je rodil leta 1968 v Bejrutu in začel študirati violončelo v Beogradu, nadaljeval v Ljubljani in Baslu pri Milošu Mlejniku, Antoniu Menesesu in Walterju Levinu (LaSalle Quartett), med študijem pa se je udeležil tudi poletnih mojstrskih tečajev pri Danielu Shafranu, Janosu Starkerju in Borisu Pergamenschikovu. Igor Mitrović je vodja sekcije Orkestra slovenske radiotelevizije – RTV Ljubljana. Leta 2005 je postal profesor na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu v Avstriji.


Branimir Pustički - Hrvaška

Violončelist Branimir Pustički (Zagreb, 1981) je diplomiral na zagrebški Akademiji za glasbo pod mentorstvom Valterja Dešpalja in nato se izpopolnjeval pri Reinhardu Latzku na Dunaju in Jakobu Kullbergu v Stavangerju na Norveškem. Je dobitnik številnih domačih in tujih tekmovanj ter nagrad, med drugim nagrade “Mladi glasbenik leta” Zagrebške filharmonije in “American Express”, prve nagrade in nagrade občinstva na mednarodnem tekmovanju “J. Brahms” v Avstriji ter prve nagrade in nagrade HDS na tekmovanju “Boris Papandopulo” v kategoriji komorne glasbe. Kot solist nastopa z Zagrebško filharmonijo, Simfoničnim orkestrom Hrvaškega radia in televizije, Zagrebškim solistom, Hrvaškim baročnim ansamblom, Ukrajinsko državno filharmonijo, Varaždinskim komornim orkestrom, Orkestrom človekovih pravic in Komornim orkestrom Zadar. Redno se udeležuje festivalov in pomembnih sezon na Hrvaškem (Dubrovniški poletni festival, Osorskifestival, Zagrebški glasbeni bienale, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski…). Za glasbeni arhiv Simfoničnega orkestra Hrvaške radiotelevizije je posnel dela za violončelo in orkester hrvaških skladateljev J. Tkalčića, M. Ruždjaka, M. Kelemena, K. Seletkovića, G. Tudora in R. Matza. Zaradi dolgoletnega sodelovanja s pianistom Petrom Gilmingom in Triom 1887, pogosto nastopa s pomembnimi umetniki na Hrvaškem in v tujini, v večini evropskih držav, na Japonskem, v Mehiki in ZDA. Je prvi violončelist Simfoničnega orkestra Hrvaške radiotelevizije, sodeluje pa tudi s Kopenhagensko filharmonijo, Komornim orkestrom Zadar in orkestrom “HumanRights”. Je docent violončela na Akademiji za glasbo v Zagrebu in na Akademiji za umetnost v Splitu ter vodi mojstrske tečaje na Hrvaškem, Norveškem in Švedskem.


Carlo Teodoro - Italija

Benečan Carlo Teodoro je začel študij violončela v razredu prof. Adriana Vendramellija na konservatoriju Benedetto Marcello v Benetkah, kjer je z odliko diplomiral. Študij je nadaljeval pri prof. Michaelu Falksmanu na Akademiji v Štuttgardu in Mannheimu, kjer je opravil izpit kot strokovni solist (Konzertexamen). Udeležil se je različnih mojstrskih tečajev, ki so jih vodili profesorji Rocco Filippini, Natalia Gutman in Daniel Schafran. Diplomiral je iz komorne glasbe na dvoletnem tečaju višje izobrazbe, ki ga je vodil Trio di Trieste. Spada med ustanovitelje ansambla Ex Novo Ensemble iz Benetk, bil je tudi član Orchestra občinskega gledališča iz Trevisa ter Filharmoničnega orkestra iz Vidma, kjer je nastopal kot prvi violoncelo. Na razpisih, ki sta ju razglasila Orkester Gledališča La Fenice iz Benetk in Orkester Gledališča Verdi iz Trsta je prav tako prejel vlogo prvega čelista. Bil je član godalnega sestava I Solisti Veneti Claudia Scimoneja in z njimi koncertiral več kod deset let, sodeloval je obenem tudi z drugimi orkesterskimi sestavi kot Orkester Švicarske televizije, Komorni orkester iz Padove in Veneta, I Solisti Filarmonici Italiani. Veliko se posveča koncertiranju in nastopa na prestižnih festivalih po svetu, med katerimi Salzburški Festival, Großer Musikvereinsaal na Dunaju, Opera v Montecarlu, Seoul Arts Center, Avery Fisher Hall (Lincoln Center v New Yorku), koncertna dvorana konservatorja v Moskvi, Dresdner Musikfestespiele, Teatro Colon v Buenos Airesu, Tokyo Opera City Takemitsu Memorial, Sapporo Concert Hall Kjtara, Osaka Izumi Hall. Skladatelji Claudio Ambrosini, Luca Mosca, Marino Baratello, Ivan Vandor, Renato Miani so mu posvetili razne kompozicije. Snemal je več prvih izvedb za pomembne radijske oddaje ter izdal številne CD-je komorne glasbe pri pomembnih založbah, kot so Dynamic, Giulia, Arts, ASV Ricordi, Rivo Alto, AS disc, Stradivarius, Edipan, Velut-Luna, Denon, Naxos, Ricordi. Med zadnje produkcije spadata “Sequenza XIV za violončelo solo” L. Berioja (CD Black Box di ASV) ter “Checkpoint” M. dall’Ongara (CD Stradivarius). Redno poučuje komorno glasbo na Državnem konservatoriju za glasbo Jacopo Tomadini v Vidmu, kjer je tudi docent violončela na oddelku 2. Akademske stopnje v interpretaciji.