SPLETNO TEKMOVANJE

MUSICAGORITIENSIS

1. InternationalMusic Competition

MUSICA GORITIENSIS

Žirija

Umetniški vodja prof. Alessandra Schettino

Predsednik žirije

Klaus Kaufmann - Nemčija

Klaus Kaufmann, rojen leta 1948 v Rosenheimu (Nemčija). Po opravljeni maturi je študiral klavir in dirigiranje v Münchnu, Salzburgu in Stuttgartu. Njegovi docenti so bili Wan-Ing Oei-Ong, Wladimir Horbowski in Gerhard Wimberger. Po študiju je začel poučevati na Visoki šoli za glasbo v Münchnu in na Mozarteumu v Salzburgu. V letih 1982-1984 so ga povabili kot gostujočega profesorja klavirja na konservatorij Musashino v Tokiu. Njegova bogata koncertna dejavnost ga je popeljala v številne azijske države. Redno so ga vabili kot člana žirije na mednarodna tekmovanja, kot so Maria Canals v Barceloni, Concorso pianistico v Senigaliji, EPTA v Zagrebu, Aarhusu itd. Poleg pedagoškega dela, je posnel številne zgoščenke, med katerimi številne za Koch-International, ter za radijske oddaje. Klaus Kaufmann je od leta 2000 redni profesor klavirja na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Dve leti je bil dekan, več kot deset let pa vodja oddelka za instrumente s tiptami. Redno vodi izpopolnjevalne tečaje  na Japonskem, Kitajskem itd. Bil je tudi koordinator omrežij ASEA-Uninet in EURASIA-PACIFIC-UNINET (EPU). Skupaj z EPU je ustanovil tudi Avstrijsko-kitajsko glasbeno univerzo. Več let je bil umetniški vodja mladinskega tekmovanja v mestu Zhuhai na Kitajskem. V Mozarteumu je pod njegovim umetniškim vodstvom potekalo tekmovanje “Juries in Competition”, na katerem so prvič sodelovale tri žirije.


Vincenzo Balzani - Italija

Vincenzo Balzani je z odliko diplomiral iz klavirja na Verdijevem konservatoriju v Milanu pod mentorstvom Alberta Mozzatija. Pri štirinajstih letih je prejel prvo nagrado na tekmovanju “Ricordi” v Milanu. Pri 16 letih je prejel nagrado “Liszt” na tekmovanju “Maria Canals” v Barceloni. Pri 19 letih je prejel drugo nagrado na tekmovanju “Pozzoli” v Seregnu in prvo nagrado na tekmovanju “Città di Treviso” ter na tekmovanjih “F.P. Neglia” v Enni in “G.B. Viotti” v Vercelliju. Leta 1975, ob stoletnici rojstva Mauricea Ravela, je zastopal RAI na tekmovanju ORTF v Parizu. V svoji karieri je gostoval po vsem svetu in nastopal v prestižnih gledališčih ter na znanih italijanskih festivalih kot solist z orkestrom in v komornih zasedbah (La Scala, San Carlo, Petruzzelli, Regio di Torino, Olimpico, Festival di Bergamo e Brescia, Festival dei Due Mondi di Spoleto, Settembre Musica). Posnel je številne radijske in televizijske posnetke ter plošče z glasbo Scarlattija, Mozarta, Hummla, Beethovna, Chopina (celotni študiji op. 10 in op. 25), Rossinija – Liszta, Schuberta – Liszta in Debussyja.Od leta 1973 je bil med letoma 1973 in 1995 vodja klavirja na konservatoriju v Piacenzi, med letoma 1996 in 2016 pa na konservatoriju v Milanu. Redno ga vabijo v žirije mednarodnih tekmovanj (G.B. Viotti, Rina Sala Gallo, Pozzoli, London, Madrid, Čajkovski junior, Kurashiki, Takamatsu, Parnassos, Monterrey, Hummel, Shenzhen) ter na mojstrske tečaje in konference po vsem svetu. Že nekaj časa združuje svoje koncertne in pedagoške dejavnosti z organizacijskimi. Trenutno je umetniški vodja mednarodnih tekmovanj “Città di Cantù” in “Valsesia Musica” ter tekmovanj, namenjenih mladim talentom, “Pianotalents” v Milanu, “Monterosa – Kawai” v Varallu, “Tadini International” v Loveru in tekmovanja” Champion’s Keyboard Piano Competition Online”. Od leta 2010 je umetniški svetovalec prestižnega tekmovanja “Pozzoli” v Seregnu, od leta 2012 do 2020 pa tudi tekmovanja “Pozzolino”. Leta 2009 je ustanovil društvo Pianofriends, katerega je tudi Umetniški vodja. Predseduje združenje PianoIn v Milanu. Od januarja 2018 ga redno vabijo na koncerte, seminarje in mojstrske tečaje v najpomembnejše dvorane Republike Kitajske in v Hongkong, kot predstavnika klavirjev “Yangtze River Grand Piano”. S podjetjem “Parsons Limited” iz Hongkonga sodeluje pri pomembnem izobraževalno-glasbenem projektu za otroke.


Azra Medić – Bosna in Hercegovina

Azra Medić, pianistka iz Bosne, je profesorica na Akademiji za glasbo v Sarajevu in koncertira kot solistka ter članica različnih komornih skupin. Študij glasbe je začela v Zagrebu in Sarajevu, kjer je diplomirala in prejela nagrado za najboljšega študenta Univerze v Sarajevu. Njena profesorja sta bila Neda Stanković (ki je študirala pri prof. Leonidu Brumbergu in Dubravki Tomšić) in Boris Kraljević (študiral je pri prof. Levu Naumovu). Po zaključenem študiju v Sarajevu je opravila magisterije na Glasbeni akademiji v Zagrebu pri prof. Đuru Tikvico (ki je študiral pri prof. Tatjani Nikolajevi in Borisu Romanovu), na Glasbeni akademiji v Kasslu pri prof. Ivanu Urwalovu ter na Glasbeni akademiji v Freiburgu pri prof. Elzi Kolodin. Med študijem je prejela veliko državnih nagrad v BIH in na mednarodni ravni v Rusiji (Moskvi), Italiji (Gorici in Rimu) in Franciji (Parizu). Opravila je mojstrske tečaje s profesorji Christopherjem Taylorjem, Lesliem Howardom, Petrom Feuchtwangerjem, Noelom Floresom, Martinom Hughesom, Rudolfom Kehrerjem, Igorjem Khudoleiem, Diane Anderson, Markusom Schirmerjem, Avedisom Kouyoumdjanom. Po diplomi leta 2012 so jo na Glasbeni akademiji v Sarajevu zaposili kot asistentko na klavirskem oddelku, kjer od leta 2015 redno poučuje. Nastopala je, kot solistka ali v komorni zasedbi, na različnih festivalih in koncertih v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Nemčiji, Švici, Austrii, Italiji, Franciji, Grčiji in na Hrvaškem. Njen obsežen in raznolik repertoar obsega dela od baročnih do sodobnih časov in vključuje renomirane Bosanske in Hrvaške skladatelje. Azra Medić je zelo predana profesorica. Redno izvaja mojstrske tečaje po glasbenih šolah in akademijah v Bosni in Hercegovini ter v tujini. Je redna članica komisij državnih in mednarodnih tekmovanj.


Klaus Sticken  - Avstrija

Klaus Sticken je vsestranski in izvirni pianist z več kot 25-letnimi koncertnimi izkušnjami. Nastopa v dvoranah, kot so Tonhalle v Zürichu, Velika dvorana konservatorija Čajkovski v Moskvi, Filharmonija v Kijevu, Megaron v Atenah, Konzerthaus v Berlinu in Musikhalle v Hamburgu. Uspehi na tekmovanjih Concours Clara Haskil v Veveyju, Grand Prix Maria Callas v Atenah in Mednarodnem klavirskem tekmovanju Hamamatsu na Japonskem so jo med drugim pripeljali do koncertov z Varšavsko filharmonijo, komornim orkestrom iz Lozane, Ukrajinskim državnim orkestrom ter Berlinskim in Moskovskim simfoničnim orkestrom. Koncertira tudi po Evropi in na Daljnem vzhodu. Njegovo ustvarjalno udejstvovanje na področju klavirske glasbe je jasno razvidno iz tematskih recitalov za različne radijske postaje, Deutschlandradio, Radio Suisse Romande, Westdeutsche, Mitteldeutsche, Hessische Rundfunk in druge. Sticken sodeluje tudi z eksperimentalno usmerjenimi partnerji, kot sta Kuss Quartet ali avtor in pianist Cord Garben, s pesnikom Oskarjem Ansullom pa raziskuje nove načine predstavljanja glasbe z besedo. Za založbo Thorofon snema zgoščenke, številne radijske produkcije redko slišanih mojstrovin Clementija, Reubkeja, Straussa, Martina, Honeggerja, Korngolda in Rote pa pričajo o širokem obsegu njegovega repertoarja. Klaus Sticken se je prek svojih učiteljev Vladimirja Krainjeva, Vitalija Margulisa, Gyorgyja Seboka in Alfreda Brendla seznanil z zelo različnimi pristopi na glasbo.
Poleg koncertne dejavnosti je tudi profesor klavirja na Univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju.


Andrew Zolinsky – Velika Britanija

Andrew Zolinsky je s svojim edinstvenim slogom in individualnimi interpretacijami nastopal na številnih prestižnih prizoriščih in festivalih. Njegovo delo z živečimi skladatelji vnaša svežino, energijo in strast v interpretacije glasbe iz prejšnjih obdobij. Čeprav je Andrew znan izvajalec sodobnega repertoarja, uživa v izvajanju širokega spektra glasbe, ki zajema več glasbenih obdobij. Njegov koncertni repertoar vključuje Beethovna, Chopina, Griega, Rachmaninova, Gershwina in Barberja. Te skladatelje je izvajal s pomembnimi orkestri, med drugim s Simfoničnim orkestrom BBC, Škotskim simfoničnim orkestrom BBC, Nacionalnim orkestrom BBC iz Walesa in Londonsko sinfonietto, Philharmonia Orchestra, London Concert Orchestra in Orchestre National de Lorraine. Sodeloval je s številnimi uglednimi dirigenti, kot so Stefan Asbury, Miguel Harth-Bedoya, Martyn Brabbins, Baldur Brönnimann, Diego Masson, Andre De Ridder, David Robertson in Pascal Rophe. Andrew je izvedel svetovne in regionalne premiere številnih del Davida Langa, med drugim je v New Yorku premierno izvedel celoten sklop skladb Memory. Langova čudovita klavirska skladba This was written by hand je bila napisana posebej za Andrewa; to skladbo in skladbo Memory Pieces je posnel za založbo Cantaloupe.
Andrew je tesno povezan tudi z glasbo Unsuke Chin. Njene celotne Etudes for solo piano je izvajal ob številnih priložnostih, vključno s francosko (Festival Musica v Strasbourgu), londonsko (dvorana Wigmore) in italijansko (Beneški bienale) premiero. Andrew je s Simfoničnim orkestrom BBC pod vodstvom Miguela Hartha-Bedoye izvedel tudi londonsko premiero njenega Piano Concerto. Leta 2011 je Andrew v okviru BBC-jeve serije “Total immersion” v Centru Barbican premierno izvedel Double Concerto s tolkalcem Owenom Gunnellom in London Sinfonietta pod vodstvom Stefana Asburyja. Poleg del Langa in Chin, je Andrew večkrat izvajal dela Laurencea Cranea, Michaela Finnissyja, Michaela Zeva Gordona, Simona Holta, Patricka Ozzard-Lowa, Valentina Silvestrova in Diderika Wagenaarja; Finnissy, Zev Gordon, Lang in Holt so mu napisali in posvetili skladbe. Andrew je nastopil tudi na večini večjih koncertnih prizorišč v Veliki Britaniji ter v Merkin Hallu, Brooklyn Academy of Music in Le Poisson Rouge v New Yorku, na Beneškem bienalu, Mednarodni klavirski seriji v londonskem Southbank Centre, na festivalu Piano Rarities v Husumu v Nemčiji ter na Kitajskem, Češkem, Irskem, Japonskem, v Litvi, Španiji, Kanadi in na Tajvanu.
Andrew vsako leto vodi mojstrske tečaje in nastopa na koncertih na mednarodni poletni šoli Forum Musikae v Madridu. Bil je predsednik žirije na 8. mednarodnem tekmovanju za sodobni klavir v Orlèansu, za mlade, leta 2019. Andrew je profesor klavirja na Royal College of Music v Londonu in na univerzi Goldsmiths v Londonu.